Ada Hakkında

“Denizin diplerinde uçurumlarda,
Tenedos’ la kayalık İmroz arasında
Bir mağara vardır; geniş, kocaman.
Dinlendirirdi orada atlarını Poseidon, yeri sarsan.

Çözdü arabadan, tanrısal yemlerini koydu önlerine.
Bağladı ayaklarına altın zincirler
Bunlar kırılmaz, çözülmez zincirlerdi
Efendileri gelene dek ayrılamazlardı oradan
Kendi de Akhalar’ ın ordusuna doğru yürüdü gitti.”

Troya savaşını konu alan İliyada destanından – İLYADA XIII-33., HOMEROS

Gökçeada Özellikleri

  • Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası olarak yaklaşık 300 km2 yüzölçümüne ve 95 km. kıyı şeridi uzunluğuna sahiptir.
  • Çanakkale Boğazı’nın kuzeybatısında yer alan adanın kuzeyinde Semadirek Adası, doğusunda Gelibolu Yarımadası, güneybatısında Limni Adası ve güneyinde Bozcaada bulunur.
  • Tarihi dokuları, mitolojisi, hikayeleri, ve rum köyleriyle dünyanın “cittaslow” “sakin şehir” ünvanına sahip tek adasıdır.
  • Gökçeada Kuzey Ege’de bulunan Türkiye’nin en batı ucunda yer alır ve güneşin en son battığı yerdir.
  • Türkiye’nin tek Sualtı Milli Parkı buradadır.
  • Windsurf ve kitesurfun 300 güne yakın bir süre yapılabildiği dünyanın ender yerlerinden biridir.
  • Ada’da Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.
  • Adada en eski yerleşim olarak 5 adet Rum köyü bulunmaktadır. Bademli (Gliki) , Kaleköy (Kastro), Zeytinliköy (Aya Teodoroi), Tepeköy (Agridia), Dereköy (Shinudi) ve Merkez (Panaghia)​
  • Bu köy merkezlerinde bulunan asırlık ulu çınar ağaçları Unesco dünya mirasları listesinde koruma altındadır.
  • Yeni yerleşim olan köyleri ise, Yenibademli, Eşelek, Şahinkaya, Şirinköy ve Uğurlu’dur.
  • Ada Merkezi’ nde Eski Hamam restore edilmiş ve Kent Müzesi olarak kullanılmaktadır. Adanın tarihine ait birçok eser burada görülebilir.
  • Tarihi kalıntı olarak Dereköy yakınındaki Paleokastro Kulesi ve Yuvalı Plajı’ndaki Pirgos Kulesi bulunmaktadır.
  • Gökçeada, yaklaşık 500 sene Osmanlı hakimiyetinde olmasına rağmen Osmanlı’dan kalma sadece 1 cami, 4 çamaşırhane ve 1 çeşme bulunmaktadır. 1800’lü yıllarda yapılan bu eserlerin hepsi ada merkezinde yer almaktadır.
  • Serbest küçükbaş hayvancılık ve arıcılık yapılmaktadır. Keçiler ve oğlaklar doğal beslenmektedir ve serbest dolaşırlar. Arılar ise ballarını adanın rüzgarına dayanıklıdır ve doğal bitki örtüsünden toplarlar.
  • Adada 1 adet tuz gölü, 2 adet su tatlı su baraj gölü bulunmaktadır. Su bakımından zengindir.
Gizli-Liman
gokceada-su-alti
kaleköy
kapikaya
komur-burnu
kopru
marmar-selalesi
tuz-golu
tuz-golu2

Previous
Next

Plajları

Aydıncık (Kefaloz)

Aydıncık (Kefaloz) Plajı Gökçeada’nın 1200 mt. uzunluğundaki altın renkli, ince kumu   ile Tuz gölü ve Surf okullarının bulunduğu plajıdır.

Laz Koyu

Gökçeada’nın güney kıyısında şirin bir koy. Gökçeada merkezden araba ile 20 km. mesafede yer alıyor. Koyda bir günübirlik tesis bulunuyor. Burada şemsiye şezlong kiralayabilir, yemek yiyebilirsiniz. En önemli özelliği kuzey rüzgarı ne kadar kuvvetli olursa olsun Laz Koyu’nu etkilemiyor, deniz hep sakindir.

Yıldızkoy

Yıldızkoy adanın kuzey kıyılarından denize girilebilecek neredeyse tek koy. Adada hakim rüzgar kuzeyden olduğu için burası genelde esintilidir. Ama kuzey rüzgarının hafiflediği ya da güneyden estiği günlerde Yıldızkoy ‘da deniz sakindir.

Yıldızkoy, Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nın içinde yer alıyor. Parkın karadan denize girilebilecek tek koyu burası. Arabayla koya kadar varmanız mümkün. Koyun içinde onarılmış eski bir şapelde bulunmaktadır.

Koyun sağ kısmında yukarı doğru çıkan patika yoldan yürüyerek devam ederseniz sualtı parkının içindeki diğer koylardan Mavi Koyu’da görebilirsiniz.

Kuzulimanı Plajı

Feribotun yanaştığı Kuzulimanı’nın uzun ve geniş bir kumsalı bulunmaktadır. Buradaki günübirlik tesis şezlong-şemsiye ve kafe-restoran hizmeti sağlamaktadır. Adanın doğusunda bulunan plaj güney rüzgarlarına kapalı, yani lodos estiğinde deniz çok sakindir.

Gizli Liman

Uğurlu Köyünden geçerek ulaşacağınız Gizli Liman, balıkçı limanından sağa dönünce karşınıza çıkmaktadır. Adanın batı ucunda gidebileceğiniz en son nokta burasıdır. İncecik kumdan oluşan kumsalı çam ağaçlarının önünde uzanan, cennet gibi bir koy. Koyda büfe ve duş hizmeti veriliyor.

Yuvalı Plajı

Adanın güney kıyısında, Yuvalı diye anılan iki güzel koya Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının tesisleri bulunmaktadır. Buralarda ilgili memurluklarda çalışanlar tatil yapıyor. 2018 itibariyle sadece Adalet Bakanlığı açık ama dışarıdan kimseyi almıyorlar. Yuvalı koyunda bulunan otelin plajından faydalanabilirsiniz.